Home Investice Sklizeň plodin bude ve znamení kvality, nikoli ve znamení růstu soběstačnosti

Sklizeň plodin bude ve znamení kvality, nikoli ve znamení růstu soběstačnosti

0

Letošní sklizeň plodin bude ve znamení kvality, ale ne ve znamení růstu potravinové soběstačnosti SR. Uvedl to v úterý na tiskové konferenci v PD Vinohrady předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Emil Macho, za účasti představitelů pěstitelských svazů.

Slovenský pěstitelé iv roce 2021 podle něj nabídnou spotřebitelům kvalitní zeleninu, brambory, ovoce a víno. „Přestože rekordní úrody v tomto roce nebudeme přepisovat, k zákazníkům se dostane prvotřídní kvalita, která k nim neprojde tisíce kilometrů přes půl zeměkoule,“ zdůraznil Macho.

Aby pěstitelé mohli spotřebitelům v budoucnu nabídnout více slovenského ovoce, brambor či vína, nutně podle něj potřebují investovat do techniky, skladů, biologického materiálu, protimrazové ochrany a zaměstnávat více brigádníků.

Macho upozornil, že pro nedostatek pracovní síly ani v tomto roce pěstitelé nepozbierajú celou úrodu ovoce. Pod stromy shnije asi čtvrtina kvalitního ovoce. Po brigádníka volají i zelináři či vinaři.

„Tento rok bude z naší úrody dostupných přibližně 30.000 tun jablek. Až 80% z nich bude ve vynikající kvalitě. Sklizně by měly být o něco vyšší než v minulém roce. Na celkové množství úrody ovlivňuje řada faktorů, zejména to, zda dokážeme úrodu v požadovaném čase posbírat ai uskladnit, „uvedl předseda ovocnářské unie Slovenska Marián Varga. Velkým problémem je podle jeho slov i dovoz.

„Brambory v tomto roce pěstujeme na výměře přesahující 5300 hektarů (ha), soběstačnost klesla pod 50%. Paradoxně, ačkoli se pěstitelům navzdory počasí podařilo vypěstovat kvalitní slovenský úrodu, mají problémy s jejím prodejem. V obchodech se totiž ve velkém nabízejí i brambory z dovozu, „řekl předseda bramborářské a zelinářská svazu SR Jozef Šumichrast.

Ročník 2021 může být podle výkonné ředitelky Svazu vinařů a vinařů Slovenska (ZVVS) Jaroslavy Kaňuchovej patkové pro víno výjimečný. Přispělo podle ní k tomu počasí a posun vegetace, díky čemuž probouzející se vinohrady nebyly zasaženy jarními mrazy. Během léta hrozny dozrálo a zároveň se nesnížil obsah kyselin. Slovensko bylo podle ní loni v produkci vína v celkovém objemu 352.000 hektolitrů soběstačné na 54%.

NO COMMENTS

Exit mobile version